Foglalkozásegészségügy Budapesten és országosan
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Amit a vérszegénységről tudni kell I.

A vérszegénység (anémának is nevezett) több mint 1,6 milliárd embert érint. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a szervezetben az egészséges vörösvérsejtek száma túl alacsony, ami az oxigénszállítás csökkenéséhez vezet. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a vérszegénység okait, tüneteit és kezelését.

Mit nevezünk vérszegénységnek?

A vörösvértestek a vér alakos elemei, amelyek a tüdőből szállítják az oxigént a szövetekhez a hemoglobin nevű fehérje segítségével. Ha a vörösvértestek száma alacsony, a vér oxigénszintje csökken, ami számos kellemetlen tünetet okoz.

A krónikus vérszegénység olyan állapot, amely hosszabb ideig fennálló gyulladásos vagy egyéb betegségek következtében alakul ki. Ezek a betegségek befolyásolják a vörösvérsejtek képződését, például:

  • Daganatos megbetegedések ,
  • Vesebetegségek ,
  • autoimmun betegségek és gyulladásos betegségek ,
  • Crohn-szindróma és más gyulladásos bélbetegségek (IBD) ,
  • Hosszú lehetséges fertőzések, például HIV , endocarditis , tuberkulózis , hepatitis B vagy C .

Továbbá, a daganatos betegségek kezelésére használt kemoterápia is negatívan befolyásolhatja a vörösvérsejtek képződését.

A vérszegénység kiváltó okai

A vérszegénységnek három fő oka van:

  1. Vérveszteség ,
  2. A vörösvértestek termelésének elégtelensége ,
  3. A vörösvértestek fokozott pusztulása .

Vörösvérsejtek termelését érintő problémák:

  • A vörösvértestek termelését a vesék által kiválasztott eritropoetin hormon stimulálja. Ennek zavara vérszegénységet okozhat.
  • A vas , B12-vitamin vagy folsav hiánya az étrendben, vagy ezek felszívódásának zavara.
  • Pajzsmirigy alulműködés .

A vörösvértestek pusztulását fokozó tényezők:

  • Balesetek , sebészeti eljárások,
  • Emésztői elváltozások , például rendszer fekélyek,
  • Hosszan tartó menstruáció vagy endometriózis ,
  • Máj- és léprendellenességek ,
  • Örökletes betegségek, például:
    • Thalassemia (a hemoglobin termelődési zavara),
    • Sarlósejtes vérszegénység (a hemoglobint érintő örökletes betegség).

A vashiányos vérszegénység

A vashiány a vérszegénység leggyakoribb oka, az esetek közel 50%-át teszi ki. Gyakran helytelen táplálkozásból ered, amely során a szervezet nem jut elegendő vas-, B12-vitamin- vagy folsavbevitelhez.

Napi ajánlott tápanyagbevitel:

  • Vas : 14 mg,
  • Folsav : 200 μg,
  • B12-vitamin : 2,5 μg.

A nőknek különösen fontos figyelniük ezek pótlására, mivel a menstruáció, a terhesség és a szoptatás során megnövekedett igények vannak.

A vérszegénység kockázati tényezői

Bizonyos csoportok hajlamosabbak a vérszegénység kialakulására:

  • Krónikus betegségekben szenvedők ,
  • Vashiányos étrendet követők ,
  • Terhes nők és szoptatós anyák,
  • Idősek , akiknél a tápanyagfelszívódás csökkenhet,
  • Nők , különösen hosszabb vagy erősebb menstruáció esetén.

A vérszegénység kezelése

A vérszegénység kezelése az okoktól függően változik:

  1. Táplálkozás-kiegészítés : Az étrendi vas, B12-vitamin és folsav pótlása a vörösvértestek képződésének elősegítése érdekében.
  2. Gyógyszeres kezelés : Eritropoetin stimuláló gyógyszerek alkalmazása.
  3. Súlyos esetekben : Vérátömlesztés, súlyos vérveszteség esetén.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Martínez-Vázquez MA, Murguía-Martínez P. Anemias [Anemia]. Gac Med Mex. 1998 Jul-Aug;134(4):495-500. Spanish.

Merlo CM, Wuillemin WA. Diagnostik und Therapie der Anämie in der Praxis [Diagnosis and therapy of anemia in general practice]. Praxis (Bern 1994). 2009 Feb 18;98(4):191-9. German. doi: 10.1024/1661-8157.98.4.191.

Lanier JB, Park JJ, Callahan RC. Anemia in Older Adults. Am Fam Physician. 2018 Oct 1;98(7):437-442.

Killip S, Bennett JM, Chambers MD. Iron deficiency anemia. Am Fam Physician. 2007 Mar 1;75(5):671-8. Erratum in: Am Fam Physician. 2008 Oct 15;78(8):914.

Dhaliwal G, Cornett PA, Tierney LM Jr. Hemolytic anemia. Am Fam Physician. 2004 Jun 1;69(11):2599-606.

Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről